Woordenboek

We leggen je graag drukwerk uit van A tot Z!

Offset drukwerk, maco, selfcover, ... het klinkt allemaal Chinees voor jou.
Weet je wat? We zullen je helpen!

Neem een kijkje in onderstaand woordenboek en word een wandelende drukwerkencyclopedie.

A4 formaat

210x297mm

A5 formaat

148x210mm

A6 formaat

105x148mm

additieve kleuren

Ook wel lichtkleuren genoemd, krijg je door het mengen van de drie primaire lichtkleuren (RGB) (vb. televisiescherm).

afloopgebied

De ruimte rond je ontwerp dat iets verder loopt dan het effectieve eindresultaat. Bij drukkerij Maes vragen we zowel boven, onder, links als rechts een afloop van 3mm te voorzien. Op deze manier kunnen wij jouw drukwerk bijsnijden tot het juiste formaat zonder witranden.

afvlakking

Indien je een document met transparantie wil exporteren naar een PDF moet je afvlakking toepassen. De transparante beelden worden dan opgedeeld in 2 gebieden. Bij gebruik van onze joboptions wordt dit automatisch toegepast.

beeldscherm proof

Via een beeldscherm proof, ook wel soft proof of remote proof, is het mogelijk via een postscript PDF-bestand teksten, grafieken, beelden, … na te kijken op de computer. Daardoor hebben we de programma’s of fonts niet nodig waarin jij het document hebt gemaakt.

boren

Bij boren voorzien wij jouw drukwerk van boorgaten. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn voor ringmappen. Het aantal boorgaten is afhankelijk van de map die je achteraf gebruikt.

brocheren

Het inbinden van pagina’s in katernen. Dat kan geniet, gelijmd of genaaid.

brochure

Een brochure bestaat uit meerdere vellen papier. Nietjes in de rug zorgen ervoor dat het geheel bij elkaar blijft. Het kan dienen als infoboekje, magazine, catalogus, …

CIP3 opstarttijden

Onze drukpersen hebben een snellere opstarttijd waardoor er minder papier en inkt wordt verspild.

CMYK

CMYK bestaat uit vier basiskleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Bij dit systeem worden de basiskleuren (inclusief zwart) gebruikt om via subtractieve kleurmenging een diversiteit aan kleuren te bekomen.

CO2-neutraal

CO2-neutraal betekent dat het drukproces geen negatief effect heeft op het klimaat.

CTP

Staat voor Computer To Plate. Hierbij wordt de plaat belicht in plaats van de film.

digitale PDF-proefdruk

Bij een digitale PDF-proefdruk gaan we aan de hand van een geripte PDF na of er drukfouten in het bestand aanwezig zijn. Dankzij deze proefdruk is het mogelijk om op voorhand het eindresultaat te zien op je scherm.

DPI

Dots Per Inch duidt de resolutie aan waarop gedrukt wordt. Hoe hoger de DPI, (dus hoe meer puntjes per inch), hoe kwalitatiever het beeld. Voor een optimale drukkwaliteit moeten afbeeldingen 300dpi zijn en teksten 600dpi.

eenzijdig bedrukt

Bij eenzijdige bedrukking wordt het papier aan één kant bedrukt.

flyer

Een flyer is een product dat niet wordt gevouwen of gebrocheerd. Het bestaat uit één vel papier dat kan dienen voor het promoten van een product, dienst, evenement, …

folder

Een folder is een gevouwen blad papier (verschillende vouwwijzen zie vouwen) dat niet wordt gebonden. Een handige manier om informatie over je evenement, product of dienst weer te geven.

font

Ander woord voor lettertype. Zo heb je bijvoorbeeld Arial, Verdana, …

FSC-papier

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale non-profit organisatie die werd opgericht door boseigenaars, hout- en papierbedrijven, sociale bewegingen en milieuorganisaties. Een FSC label of claim op een hout- of papierproduct garandeert dat het product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en/of bijdraagt aan het verantwoorde beheer van onze bossen.

full colour

De vier CMYK-kleuren worden gebruikt om het drukwerk tot stand te brengen.

gestreken papier (maco)

Gestreken papier, ook wel maco (machine coated) genoemd, is een ongestreken papier dat gecoat wordt. Bij dit proces wordt er een latex-laag over het ongestreken papier gebracht.

grammage

Grammage drukt het gewicht van papier uit in gram per vierkante meter.

harmonicavouw

De papiervellen worden bij harmonicavouw of zigzagvouw in tegengestelde richting geplooid waardoor je een harmonica-effect krijgt. Elk papiervel heeft dezelfde grootte.

hoogwit recycled

Een hoogwit papier dat te vergelijken is met een niet-gerecycleerde papiersoort. Het is gemaakt uit een strikte selectie van ingezameld afvalpapier.

huisstijldrukwerk

Onder huisstijldrukwerk valt alles wat een bedrijf identificeert. Denk hierbij aan visitekaartjes, logo’s, briefpapier, enveloppen, …

IPA

IPA (isopropylalcohol) is een organische stof dat gebruikt wordt tijdens het drukken. IPA verdamt zo goed als volledig wat slecht is voor het milieu. Daarom gebruiken we bij drukkerij Maes 0% IPA. Dit is uniek in de grafische industrie.

joboptions

een joboption is een voorinstelling voor het exporteren van een drukklare PDF (vb vanuit Indesign). Het heeft gestandaardiseerde specificaties ingesloten waardoor een PDF - geschreven met de juiste joboptions - een drukklare PDF wordt. En dat zonder dat je zelf ingewikkelde instellingen moet doen.In Adobe Indesign installeer je de joboptions als volgt: Klik in Indesign op Bestand (File) > Voorinstellingen Adobe PDF( Adobe PDF Presets) > Definiëren (Define). 


Bij drukkerij Maes werken we met de standaard (Joboptions) van de Ghent PDF  Workgroup 

JPEG

JPEG (Joint Photographic Experts Group) is een bestandsextensie voor het opslaan van afbeeldingen in digitale vorm. Het is een formaat met kleine bestandsgrootte.

kaart

Een kaart wordt gedrukt op een stevigere papiersoort en is niet gebonden of gebrocheerd. Ideaal voor een uitnodiging, evenement, kortingskaart, …

katern

Een ongevouwen papier dat gevouwen wordt in 4 of meer pagina’s. Van een katern kan je bijvoorbeeld een brochure maken.

kruisvouw

Het papiervel wordt tweemaal gevouwen, eenmaal in de lengte en eenmaal in de breedte.

landscape

Landscape of oblong is een liggend bestand.

lichtkleuren

Ook wel additieve kleuren genoemd, krijg je door het mengen van de drie primaire lichtkleuren (RGB) (vb. televisiescherm).

maco

Maco (machine coated), ook wel gestreken papier genoemd, is een ongestreken papier dat gecoat wordt. Bij dit proces wordt er een latex-laag over het ongestreken papier gebracht.

natuurwit recycled

Een papiersoort met natuurlijke witheid waarbij het gerecycleerde aspect visueel waarneembaar is.

nieten

Nieten is een techniek om je drukwerk te binden (zie ook oognieten). Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de afwerking van brochures.

oblong

Oblong of landscape is een liggend bestand.

offset drukwerk

Drukwerk op traditionele drukpersen waarbij het drukwerk op een aluminium drukplaat wordt aangebracht. Er is geen direct contact tussen de drukvorm en drukdrager. De plaat krijgt eerst vocht toegevoegd en daarna inkt om vervolgens via een rubberdoek op papier te worden gezet.

offset papier

Offset, ofwel ongestreken papier, heeft een ruwere textuur en voelt daarom ook steviger aan. Het papier heeft een hogere witheid dan maco (gestreken) papier.

ongestreken papier (offset)

Ongestreken papier, ofwel offset papier, heeft een ruwere textuur en voelt daarom ook steviger aan. Het papier heeft een hogere witheid dan maco (gestreken) papier.

oognieten

Oognietjes zijn voorzien van een extra gebogen draad aan de buitenkant van het drukwerk. Deze ogen dienen om een brochure te kunnen opbergen in mappen.

pigmentkleuren

Ook subtractieve kleuren genoemd, krijg je door de vier primaire inktkleuren (CMYK) te mengen.

pixel

Een pixel is een beeldelement. Het is een klein onderdeel dat deel uitmaakt van een volledige afbeelding. Hoe meer pixels een beeld bevat, hoe gedetailleerder het zal zijn.

plano

Een ongevouwen vel papier.

prepress

Prepress omvat alles wat aan het effectieve drukwerk vooraf gaat. Denk maar aan het controleren van de bestanden, de bestanden op de drukplaat belichten (CTP), …

recto

Of eenzijdig bedrukt. Recto staat voor de voorkant van het drukwerk. Affiches zijn vaak recto bedrukt.

recto verso

Of tweezijdig bedrukt. Recto staat voor de voorkant van het drukwerk. Verso de achterkant. Flyers zijn vaak recto verso bedrukt.

remote proof

Via een remote proof, ook wel soft proof of beeldscherm proof, is het mogelijk via een postscript PDF-bestand teksten, grafieken, beelden, … na te kijken op de computer. Daardoor hebben we de programma’s of fonts niet nodig waarin jij het document hebt gemaakt.

RGB

RGB bestaat uit drie basiskleuren: Rood, Groen en Blauw. Deze kleuren worden gebruikt voor beeldschermen (denk aan smartphones, televisies, computers). Bij dit proces wordt aan additieve kleurmenging gedaan. De kleuren worden toegevoegd aan een donkere achtergrond (zwart) met behulp van licht.

rillen

Rillen is een techniek waarbij het drukwerk eerst machinaal wordt gekneusd om te voorkomen dat de papiervezel breekt bij het vouwen.

rolvouw

Bij rolvouw, of wikkelvouw, wordt het buitenste papiervel telkens naar binnen gevouwen/gerold.

selfcover

Bij brochures met selfcover zijn is zowel het binnenwerk als de cover gemaakt uit hetzelfde materiaal.

soft proof

Via een soft proof, ook wel remote proof of beeldscherm proof, is het mogelijk via een postscript PDF-bestand teksten, grafieken, beelden, … na te kijken op de computer. Daardoor hebben we de programma’s of fonts niet nodig waarin jij het document hebt gemaakt.

steunkleur

Een steunkleur is een extra kleur in het drukwerk. Bij offset drukwerk heeft elke steunkleur een eigen drukplaat.

subtractieve kleuren

Ook pigmentkleuren genoemd, krijg je door de vier primaire inktkleuren (CMYK) te mengen.

transparantie

Onder transparantie valt het zichtbaar maken van objecten, schaduwen, … in de opmaak van je bestand. Indien je een document met transparantie wil exporteren naar een PDF moet je volgende bewerking toepassen: afvlakking.

Bij gebruik van onze joboptions wordt dit automatisch toegepast. 

LET OP!: Steunkleuren kunnen een onverwacht resultaat geven wanneer je deze bewerking toepast.

tweezijdig bedrukt

Of recto verso. Recto staat voor de voorkant van het drukwerk. Verso de achterkant. Flyers zijn vaak tweezijdig bedrukt.

US formaat

100x210mm

vegetale inkt

Wat is vegetale inkt? Deze inkt maakt men op basis van minerale en/of vegetale oliën. Vegetale oliën haalt men uit onder andere sojabonen of lijnzaad.

vouwen

Met deze techniek worden planovellen geplooid. Er zijn veel verschillende vouwmanieren voor drukwerk. Hieronder de meest voorkomende: kruisvouw, zigzagvouw, rolvouw/wikkelvouw

wikkelvouw

Bij wikkelvouw, of rolvouw, wordt het buitenste papiervel telkens naar binnen gevouwen/gerold.

zigzagvouw

De papiervellen worden bij zigzagvouw of harmonicavouw in tegengestelde richting geplooid waardoor je een harmonica-effect krijgt. Elk papiervel heeft dezelfde grootte.